Enjoy cooking
Browse through over
650,000 tasty recipes.

Konyakos házikolbász

Written By admin on 2014. február 17., hétfő | 12:32


Egy hagyományos füstölt házi kolbász recept, amit némi konyak tesz pikánssá.
A receptet természetesen ízlés szerint lehet variálni, az összetevők csupán tájékoztató jellegűek. Kolbásztöltéskor szinte soha nem ragaszkodok a mérleghez, inkább a gyúrás közbeni kóstolgatást részesítem előnyben. Természetesen minden magyarnak megvan a saját " tuti házikolbász " receptje. Én most azokat a recepteket osztom meg amik az évek során beváltak. Mindjárt az elején leszögezem én a darált húst fűszerezem, de sokan a kockára vágott húst fűszerezik, majd a fűszeres anyagot darálják. Mindegyiknek megvan a maga előnye, és hátránya.
10 kg félkövér sertéshús ( 7 kg lapocka+ 3 kg zsírszalonna kombináció, vagy 10 kg kolbászhús )
20 dkg só,
35 dkg édes házi paprika,
10 dkg fokhagyma,
3 dkg bors.
1,5 dkg egész kömény.
2dl konyak
A húst közepes tárcsán ledaráljuk, sózzuk, majd összedagasztjuk a zúzott fokhagymával, a paprikával, valamint a fűszerekkel. Háromszor erőteljesen átgyúrjuk, majd sertés vékonybélbe töltjük. A bél választáskor 20 méter sertés vékonybelet vásároljunk. Lehetőleg 20 méteres csomagot vegyünk a 2*10 méter helyett, mert jobb a minősége.
A kolbászt töltés után egy éjszakát szikkasztjuk, majd 2 napig füstöljük ( füstöltetjük ). A füst után legalább egy hónapig hideg szellős helyen érleljük erre legjobb egy pince.


A képre kattintva nagyíthatók



SHARE

About admin

0 megjegyzés :

Megjegyzés küldése